Login
+Follow
Login

Konsten att göra upp eld

By iterrangen on 2016.11.13 In Utbildning

firesteelspark

Elden har många syften när man är ute i vildmarken.

Att kunna göra upp eld i alla väder kan rädda liv i olika situationer. Det är en verklig konst att kunna göra upp eld och antalet metoder för detta är väldigt många. Jag kommer nu presentera min favoritmetod som jag använder mig utav när jag är ute och jag ska försöka berätta mina små trix för att få det att fungera.

Jag går aldrig ut i skogen utan mitt tändstål.

Det finns massor av tändstål i olika storlekar och modeller. Jag använder mig just nu av två olika modeller och dessa har jag använt mig utav under tre års tid nu. Det mest använda är mitt Light My Fire tändstål och det andra är ett vanligt tändstål som jag har köpt på biltema. Båda två fungerar utmärkt och ger stora fina gnistor.

Det jag tycker är viktigt är att tändstålet inte skall vara för litet. Använder man sig utav ett litet tändstål så kommer man uppleva mer motgångar så fort man blir kall om händerna. Jag rekommenderar att skaffa ett större för då kan man använda sig utav större rörelser också. Till de flesta tändstål får man med en ”striker” som är ett litet bläck man använder för att skapa gnistor. När jag började använda tändstål så använde jag alltid den medföljande ”strikern” men efter min överlevnadsutbildning i Kiruna insåg jag att det inte fungerar när man är trött och väldigt kall om händerna. Fingrarna lyder inte och man har inte kraft för ”fin lir” mitt tips är att alltid använda baksidan av kniven.

makingfeathersticks

Fördelarna med tändstål är att de räcker till flera tusen tändningar samt att de fungerar även om de är blöta. Gnistorna som uppstår är ca 3000grader varma.

Jag brukar använda mig utav björknäver alternativt av småflis tillsammans med så kallade”feathersticks” när jag ska skapa min eld. Anledningen till att jag använder mig utav just dessa två tändmaterial är för att det finns överallt i skogen. Givetvis finns det massor med annat bra tändmaterial men jag rekommenderar er att börja öva med dessa.

od-green-featherstick_fotor

(Feathersticks)

För lite mer information om hur man startar eld med tändstål kan ni klicka här och se min film om detta.

hestraworkglove

 

0 Responses to "Konsten att göra upp eld"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Jag är småbarnsförälder, officer & skogsfantast.
Min fru skulle snarare beskriva mig som en typisk fyrkantig militär med grov prylmani & fäbless för självplågeri.
Jag är utbildad Överlevnadsinstruktör.

I bloggen får du följa med på äventyr till fots & med kanot.
Väder & småbarn är ingen begränsning!

Ni hittar mig även på Instagram: iterrangen
på youtube: iTerrängen
och vimeo: iTerrängen

Ni kan kontakta mig genom iterrangen@gmail.com

Instagram
[instagram-feed]
Senaste inläggen Arkiv Sök
+Follow

Login