Login
+Follow
Login

Att testa ny utrustning

By iterrangen on 2016.09.12 In Prylar

För några veckor sedan fick jag en Bushcraftkniv hemskickad av Seved Hjelm. Vissa av er kanske redan vet vem det är. Seved var bland annat med på bushcraftfestivalen och visade upp sina knivar. Han tillverkar dom helt från grunden och enligt mig är det ett fantastiskt hantverk han tillverkar.

Jag hittade kniven genom hans hemsida www.sevedsknivar.se och blev givetvis intresserad omedelbart.

Nu har jag hunnit använda kniven en hel del och tänkte därför passa på att skriva ihop en liten recension.

OD Grönt Linne Micarta Bushcraftkniv:

od-green1_fotor

Bladlängd: 110mm

Tjocklek Blad: 3,5mm

Bredd: 30mm

Total Längd: 230mm

Skaft: OD Grönt Linne Micarta

Stål: AEB-L Rostfritt

Det första jag slås av när jag packar upp kniven är dess tyngd. Där är ordentlig tyngd i den och den känns välbalanserad.

Vidare så fick jag med en läderslida och en kydexslida. Båda slidorna är väldigt välgjorda och ser bra ut.

När det gäller kydexslidan så har jag problemet att slidan skrapar bladet och det har medfört fula repor. Jag hade gärna sett att man hade använt sig utav någon form av skydd på insidan för att undvika detta. En stor fördel med kydexslidan är dess spänne som medför att man kan bära kniven i bälte eller fästa den på utrustning med Molle.

od-green-featherstick_fotorMin uppfattning av skärpan på egget är att den även efter 2veckors hård användning håller en mycket hög nivå. Den är enkel att skärpa upp med ett bryne på egen hand och vill man ha kniven slipad igen så kan man skicka tillbaka den till Seved så löser han det. Knivryggen är 90gradig vilket innebär att man med lätthet kan använda den tillsammans med ett tändstål.

Kniven ligger bra i handen och har ett skönt skaft. När den blir blöt finns risk att man ”glider” lite med handen vilket kan ställa till det. Jag hade önskat ett parerskydd om man nu tex inte väljer att blästra skaftet. Däremot tycker jag att det är en smaksak med parer eller inte. Det största problemet jag hade med skaftet var nertill på kniven där formen går ut något. Detta medförde att när jag använde kniven till att hugga slanor så uppstod lite skav i handen.

od-green-fullsize_fotorSammanfattningsvis så tycker jag att detta är en mycket bra kniv. Den är otroligt snyggt gjord. Det är verkligen ett precisionsarbete som Seved har genomfört. Jag älskar tyngden i kniven ,det får den att kännas riktigt rejäl. Denna kniv har i dagsläget blivit den kniv jag använder och det kommer dröja länge innan jag byter ut den.

Seved tillverkar även knivar på beställning.

2 Responses to "Att testa ny utrustning"

  Comments (2)

 1. JL wrote:

  Trevligt att du fick tillfälle att utv kniven!
  Verkar ju vara en keeper!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

Jag är småbarnsförälder, officer & skogsfantast.
Min fru skulle snarare beskriva mig som en typisk fyrkantig militär med grov prylmani & fäbless för självplågeri.
Jag är utbildad Överlevnadsinstruktör.

I bloggen får du följa med på äventyr till fots & med kanot.
Väder & småbarn är ingen begränsning!

Ni hittar mig även på Instagram: iterrangen
på youtube: iTerrängen
och vimeo: iTerrängen

Ni kan kontakta mig genom iterrangen@gmail.com

Instagram
[instagram-feed]
Senaste inläggen Arkiv Sök
+Follow

Login