Login
+Follow
Login

Nödbivack, skillnaden mellan liv och död?

By iterrangen on 2016.03.18 In Överlevnad


Nödbivack

 

Att kunna bygga en nödbivack kan vara skillnaden mellan liv och död om du har hamnat i en situation där du måste övernatta utan någon utrustning.

Det första man måste bestämma sig för är syftet med bivacken. Kommer jag stanna en längre tid? Bygger jag för att komma undan oväder? Bygger jag bara för att känna mig ”säkrare” under natten?

Tumregeln är att inte lägga allt för mycket tid på själva bivacken då du måste nyttja dagsljus för att samla in ved, så att du har möjlighet att värma dig alternativt torka din utrustning. Det absolut viktigaste är att du kan starta och hålla igång din eld för värmens skull.

Det finns en mängd olika sätt att bygga en nödbivack på. Jag rekommenderar dig att nyttja vad naturen erbjuder exempelvis en fallen gran eller som i mitt fall på bilden ovanför, två täta, närstående granar. Förstärk med granris. Tillse att du kommer upp från marken genom att tillverka en liggbänk av slanor och ovanpå dessa lägger du ditt granris för att isolera. Elden bör placeras så att du får värme ifrån den men bygg gärna även en reflektor så att du optimerar nyttjandet av elden. jag har alltid ett par stenar (ungefär knytnävsstora) vid elden som jag värmer upp och sedan använder för att värma mig. Viktigt att ni inte värmer stenarna för mycket så att ni bränner er.

Sista tipset är att ni har ett eldstartar- kit i skyddet där det är skyddat från väta. Detta kommer underlätta enormt mycket när ni vaknar mitt i natten och elden har slocknat.

Gmgplats

0 Responses to "Nödbivack, skillnaden mellan liv och död?"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Jag är småbarnsförälder, officer & skogsfantast.
Min fru skulle snarare beskriva mig som en typisk fyrkantig militär med grov prylmani & fäbless för självplågeri.
Jag är utbildad Överlevnadsinstruktör.

I bloggen får du följa med på äventyr till fots & med kanot.
Väder & småbarn är ingen begränsning!

Ni hittar mig även på Instagram: iterrangen
på youtube: iTerrängen
och vimeo: iTerrängen

Ni kan kontakta mig genom iterrangen@gmail.com

Instagram
[instagram-feed]
Senaste inläggen Arkiv Sök
+Follow

Login